Haberler

Seyit Rıza'nın Torunun'dan Başbakan'a Dersim ve Alevi Açılımı Desteği

Güncelleme:

Yarın Tunceli'ye gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, 1937 yılında idam edilen Seyit Rıza'nın torunu Rüstem Polat'tan, Tunceli'nin adının Dersim olması ve gündeme gelen Alevi açılımıyla ilgili destek geldi.

"DEDEMİN MEZARI NEREDE"

Tunceli adının Dersim olması ve Alevi açılımının altının doldurulmasının kendisini ve tüm Alevileri sevindireceğini belirten Polat, Başbakan'dan da dedesi Seyit Rıza'nın mezarının bulunması için yardım istedi.

Anne ve babasının 1937'de İzmir'e sürgüne gönderildiklerini, 10 yıl sonra ailesinin tekrar Tunceli'ye döndüğünü ifade eden Seyit Rıza'nın torunlarından Rüstem Polat, "1965'den, 1995 yılına kadar Elazığ'da kaldım, daha sonra İzmir'e gittim. Almanya'ya iltica ederek orada yaşamaya başladım. Seyit Rıza, oğlu ve 5 arkadaşının idam edilmesi nedeniyle Elazığ'a geldim. Dedem Elazığ'da asılmış ama hala mezarlarının yeri belli değil. Dedemin mezarını nerede olduğunu sordum daha sonra bir avukat arkadaş buldum, mahkemeye verdik. Elazığ idam yeri olduğu için mahkeme gerekli yerlere dilekçe verdi. Gelen cevapta mezarı burada yok denildi. Daha sonra da Malatya bölge idare mahkemesine dilekçe verdik oradan da olumsuz cevap geldi. Danıştay'a gitti aynı cevap geldi, şimdi temyize gidiyoruz, yok denirse Avrupa İnsan Hakları Mehkemesine kadar gidebilirim" dedi.

"TUNCELİ'NİN ADININ DERSİM OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ MEMNUNİYET VERİCİ OLUR"

Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'nın Dersim'de yaşananın bir katliam olduğunu açıklamasının olumlu bulduklarını belirten Polat, "En azından aydınlandı. Fakat ben torun olarak sadece dedemin mezarının yerinin söylenmesini istiyorum. Dedemin ve yanındaki insanların da bir mezarı olsun, gidip o duamızı mezarında yapalım. Benim bir kinim yok, bir düşmanlığım yok. Sadece devletten rica ettiğimiz mezar yeridir. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dersim'de yapılanın bir Kerbela olduğunu söyledi. Madem bir katliamdır, dedelerimizin mezar yerlerini söyleyin" şeklinde konuştu. Dersim'in şu anda Tunceli olduğunun altını çizen Polat, "Adı tekrar Dersim olursa sevindirici olur. Dersim olmasının bir zararı olmaz. Başbakan'ın gidip Tunceli ismini Dersim olarak değiştirmesi memnuniyet verici olur. Bu hem hükümet, hem de bizim açımızdan olumludur" ifadelerini kullandı.

"BAŞBAKAN CEMEVLERİNE BELİRLİ STATÜLER GETİRİRSE DESTEKLİYORUM"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Alevi açılımı ile ilgili konuşmalarını da değerlendiren Polat, "Aleviler 5-10 parçaya bölünmüşler. Bana sorarsanız bütün Türkiye genelindeki aleviler aynıdır. Kimileri bunu menfaat çıkar yaparak hareket ediyor. Başbakanın Alevi dedelerini umreye göndermesi, Cemevleri için haklar tanınacak olması sevindiricidir. Cemevleri de birer ibadethanedir. Cemevlerine de aynı statüleri getirseler bizler için daha sevindirici bir olay olur. Başbakan bu konulara değinir ve açıklarsa tabii ki ben de destekliyorum" dedi.

Polat, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun randevu vermesi halinde, bir heyetle gidip görüşmeyi arzu ettiğini dile getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Rüstem Polat Seyit Rıza Tunceli Dersim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (57)

vatanmobilWeb@haberler.com:

YENI TURKIYE APO KAHRAMAN PKK KAHRAMAN BARZANI KAHRAMAN SEYIT RIZA KAHRAMAN KURTULUS SAVASINI YAPANLAR KAHRAMAN DEGIL BU NASIL ZIHNIYE BU NASIL HAINLIK YAZIKLAR OLSUN BUNLARI GORMEYENLERE BIR DERDIMIZ BOLUCU ESKIYA SEYIT RIZAMI KALDIYDI BU IKTIDARIN AMACI NE ERMENIDEN OZUR ESKIYADAN OZUR APOYA OZGURLUK YOLSUZLUK MILYAR DOLARLARLA BU NASIL ULKE

14
18
yanıtYanıtla
dobra:

Peygamber Efendimizin saz eşliğinde oynayarak ibadet ettiğini, kadın erkek karışık cem yaptığını bana ispatlarsanız söz veriyorum ben de alevi olacağım. .

20
10
yanıtYanıtla
Sonuna kadar BeşiktaşMobil-IOS:

Seyit rıza bir İngiliz köpeğidi ve vatana ihanettin cezasını çekti (nokta )

13
15
yanıtYanıtla
türkkan:

dedesinin lesini ariyormus bilen varmi,

17
10
yanıtYanıtla
AKP,YE HAKKIMIZI HELAL ETMIYORUZ:

alevii kardeslerimize haklari verilsin, kesinlikle karsi degiliz. . . . ancaak: BIZE CAMILERDE TOPLU ZIKIR YAPMAMIZA IMAMLAR MÜSADE ETMIYORLAR. . . . AKP, YE OY VERDIGIMIZ HALDE, , HAALAA ÖZGÜRLÜGÜMÜZÜ, , ELDE EDEMEDIK. . . . SAYGILAR

14
12
yanıtYanıtla
vatanmobilWeb@haberler.com:

KIMSENIN ALEVIYLE KURTLE SORUNU YOK SORUN URETIP ESKIYI KARISTIRIP OY TOPLAMAK AMAC

10
15
yanıtYanıtla
ÖMER:

Yavaş Yavaş Çözülme süreci başlıyor. . Yapılacakları sayayım bu dediklerim çıkmazsa herkes istediğini der. Bu Tunceli adı dersim olacak Diyarbakır ismi amed olacak Pkk ne isterse akp yapacak. İmralıdaki adam için özel hasta raporu hazırlanıp kapsamlı tüm pkklıları içerden cıkartacaklar

10
14
yanıtYanıtla
KAAN:

ALEVİ KARDEŞLERİMİZ AKP NİN OYUNUNA GELMEYİN OYUNA GELENLER PARALEL CEMAAT TSK POLİS HALK

8
16
yanıtYanıtla
AYDIN:

DÜNÜN TERÖRİSTLERİ ADAM OLMUŞ VAY MEMLEKETİM NE HALLERE DÜŞTÜN, YAZIKLAR OLSUN SİZLERE. . .

13
10
yanıtYanıtla
cengiz tuğtağ:

müslümanın diye geçinen başka ibadet yeri isteyemez

11
11
yanıtYanıtla
Tüm 57 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title