Haberler

19. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Başladı

Festival özel ödülleri Murathan Mungan, Nedim Saban ve Türel Ezici'ye verildi.

19. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, Büyük Tiyatro'da düzenlenen açılış gecesi ve ödül töreniyle başladı.

Festival özel ödüllerinin sahiplerini bulduğu açılış gecesine Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) Başkanı Emin Koramaz ile çok sayıda izleyici katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Koramaz, Türkiye'nin en büyük festivali olan Ankara Tiyatro Festivali'nin artık gelenekselleştiğini belirterek, festivalin düzenlenmesinde katkısı olan başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşa teşekkür etti.

Koramaz, festivaller kapsamında düzenledikleri sosyal sorumluluk projeleriyle "hayatında hiç tiyatroya gitmemiş 30 bini aşkın Ankaralının son 6 yılda ücretsiz olarak ilk kez tiyatro heyecanıyla buluşturulduğunu" söyledi.

Bu yıl ilk kez verilen Sevda Şener Tiyatro Yazarlığı Ödülü'ne layık görülen ünlü şair ve yazar Murathan Mungan, ödülünü Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'in elinden aldı. Mungan, ödül konuşmasında kendisinin de Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde (DTCF) öğrencisi olduğu ve geçen temmuzda hayatını kaybeden Prof. Dr. Sevda Şener ile ilgili duygularını ve anılarını paylaştı.

DTCF öğrencisi iken Ankara'daki tiyatro salonlarında çok sayıda oyun izlediğini anlatan Mungan, "Kentlerin hafızaları vardır, kentlerin hatıraları vardır. Bunlar bizim gençliğimizin de hatıralarıdır. Yeni Sahne'nin yıkımıyla başlayan ve günümüzde Akün'e, Şinasi'ye uzanan süreç umarım önümüzdeki yıllarda bu sahnede bizlere konuşma yapma fırsatı tanımayacak bir duruma gelmez" dedi.

"Uygar dünyanın hiçbir uygar kentinde Yeni Sahne gibi bir sahnenin ortadan kaldırılmayacağını, bunun halkın, kentin hafızasını silmek demek olduğunu" belirten Mungan, "Benim kuşağıma, benden önceki kuşağa, benden bir sonraki kuşağa, hatıralarımızı anılarımızı borçlular" diye konuştu.

Festival Emek Ödülü'nü Doç. Dr. Türel Ezici'ye takdim eden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, belediyedeki tiyatro sahnesini yeniden kullanıma soktuklarını, ayrıca Ankara'ya 40 bin metrekarelik Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ni kazandırdıklarını belirtti.

Yaşar, "Onlar kapatacaklar, biz açacağız, yılmayacağız. Cumhuriyeti kuranlar, Türkiye'nin mütevazi bir esnafının bütçesi kadar bütçesi olmadığı dönemde bu salonları bize kurarak, çağdaş bir cumhuriyeti bize emanet ettiler. Biz onların emanetine sonuna kadar sahip çıkacağız" diye konuştu.

Emek Ödülü'nü alan Ezici de, "Tiyatro sanatı, 2 bin 500 yıllık tarihi boyunca en olumsuz koşullarda küllerinden yeniden doğmayı başarmış çok güçlü bir sanat. Bizim güzel ülkemizde, akademide, profesyonel ve amatör sahnelerde sonsuza kadar yaşacağına yürekten inanıyorum" dedi.

Ünlü oyuncu, yazar, yönetmen Nedim Saban ise Festival Onur Ödülü'nü aldı. Ödülü takdim eden Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen, konuşmasının başında "Ermenek, Soma ve Türkiye'nin her yerinde hayatını kaybeden bütün emekçileri" andı.

Taşdelen, Ermenek'te oğlunu kaybeden Recep Gökçe'ye de değinerek, "Bugün artık sanat, bugün artık tiyatro, o yırtık kara lastiğe insanlığı mahkum eden bu düzene karşı direnenlerin meclisidir" ifadelerini kullandı.

Saban da, kendisinden önce ödül alan ustaları "Akün'de, Şinasi'de, AKM'de seyrettiğini, alışveriş merkezlerinde otellerde tanımadığını" belirterek, "Onlara ben Tepebaşı Deneme Sahnesinde, AKM'de hayran oldum, onun için benim bu hayranlığımı lütfen kimse yıkmasın" diye konuştu. Saban, "Sanatçı yapıcıdır, ama yıkılırsa yıkar" dedi.

19. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali, yapılan açılış töreninin ardından, Ters Ağaç Kukla Tiyatrosu'nun sahnelediği "Son İncir" adlı oyunla başladı. TAKSAV tarafından düzenlenen festivalde İran, Gürcistan, Rusya, Kanada'dan da tiyatro grupları oyunlarını sahneleyecek.

30 Kasım'a kadar sürecek festival kapsamında 64 oyun sergilenecek. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Murathan Mungan Fethi Yaşar Nedim Saban Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title