Haberler

147 Yıllık Belediye İlk Kadın Başkanını Bekliyor

Güncelleme:

UFUK KIRABALI - Geçmişi 1867 yılında kurulan "İzmir Belediye Dairesi"ne dayanan Konak Belediyesi, 30 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerinde en fazla desteğe sahip parti konumundaki CHP ve AK Parti'nin kadın adaylar göstermesiyle tarihinde bir ilke hazırlanıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Tanzimat ve Meşrutiyet reformlarıyla ortaya çıkan belediye örgütlenmeleri, İstanbul'un hemen ardından 1867 yılında İzmir'de kuruldu.

İstanbul'daki Başbakanlık Osmanlı Arşivi belgelerinde 25 Kasım 1867'de kurulduğu anlaşılan İzmir Belediye Dairesi, faaliyetlerine gerekli düzenlemelerin tamamlanmasının ardından 1868 yılında başladı.

Hüseyin Rıfat tarafından hazırlanan "Ticaret Rehberi"nde ilk belediye başkanları arasında Süleyman Bey adlı kişi gösterilmesine karşın resmi kayıtlarda 1875 yılına kadar geriye gidilebilen belediye başkanları arasında kentin, resmi olarak doğrulanabilen en eski belediye başkanı, Yenişehirlizade Ahmet Efendi olarak ortayı çıkıyor.

Cumhuriyet dönemine gelindiğinde 1984 yılına kadar İzmir Belediyesi olarak kentin gelişimi için hizmet veren yerel yönetim, 9 Temmuz 1984 tarihinde yürürlüğe giren 3030 Sayılı Kanun ile yeni bir kavram olarak "büyükşehir belediyesi yönetimine" dönüştü. Bu dönüşümle birlikte eski İzmir Belediyesi yerine 3 yıl sonra Konak Belediyesi adını alacak Merkez İlçe Belediyesi kuruldu.

147 yıllık erkek egemenliği

Konak Belediyesi'nin tarihsel sürecinde, cumhuriyet dönemi de dahil bugüne kadar hep erkek belediye başkanları göreve geldi.

Cumhuriyet döneminde, İzmir Belediyesi adıyla hizmet verdiği 1923-1984 yılları arasında 19, büyükşehir örgütlenmesinin kurulmasından bugüne kadar ise 6 dönemde, 5 belediye başkanının görev yaptığı Konak Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi içindeki en önemli metropol belediyesi olarak hep göz önünde oldu.

Son yasal düzenlemelerin ardından yaklaşık 2 bin 438 hektar alanda, 113 mahalle, 2 bin 905 sokak, 90 cadde, 19 bulvar, 14 de meydanın sorumluluk sahası içinde yer aldığı Konak Belediyesi, Türkiye İstatistik Kurumunun 2012 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 390 bin 682 yerleşik nüfus ile gündüzleri 1 milyonun üzerinde İzmirli'ye hizmet sunuyor.

Konak ilk kadın belediye başkanına hazırlanıyor

Türkiye genelinde 30 Mart 2014'te yapılacak mahalli idareler seçimleri, Konak Belediyesi için 147 yıllık belediye tarihinde bir ilkin yaşanması sonucunu da doğurma ihtimaliyle önem taşıyor.

Yapılan önceki seçimler ve kamuoyu yoklamaları ışığında en fazla desteğe sahip parti konumundaki CHP ve AK Parti'nin, Konak Belediye Başkanlığı için kadın adaylar göstermesinin, belediye tarihinde bir ilki de beraberinde getirmesi bekleniyor.

CHP'nin eski İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş'ı, AK Parti'nin de İzmir milletvekili İlknur Denizli'yi başkanlık için aday gösterdiği Konak Belediyesi, 30 Mart'ta yapılacak seçimleri bu iki adaydan birinin kazanması durumunda ilk kez bir kadın başkan tarafından yönetilmeye başlanacak.

Konak'ın muhtemel kadın belediye başkanları

Konak Belediye Başkanlığı için CHP'nin aday olarak belirlediği Sema Pekdaş, 29 Ağustos 1957 Burdur doğumlu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde başladığı üniversite öğrenimini yarıda bırakarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlayan ve 1987 yılından bu yana İzmir Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık yapan Pekdaş, 1992-1997 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde meclis üyeliği görevinde bulundu.

İnsan hakları ve kadın hakları mücadelesi veren çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerinde de yer alan Pekdaş, 2010 yılında yapılan genel kurulla İzmir Barosu'nda başkanlık görevine seçildi. Pekdaş, bu görevinden Konak Belediye Başkanlığına aday olmak için 2013 Aralık ayında istifa etti.

AK Parti'nin Konak Belediye Başkan Adayı İlknur Denizli ise 12 Ekim 1964'te İzmir'de doğdu. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü mezunu olan Denizli, 1986-1999 yılları arasında TRT'de görev yaptı. Bu kurumdan 1999 yılında kendi isteğiyle ayrılarak sanayici olarak iş dünyasına atılan Denizli, İzmir Sanayici ve İş adamları Derneğinin (İZSİAD) 2005 yılında yapılan genel kuruluyla ilk kadın başkanı oldu.

İş dünyası ve ekonomi alanındaki bir çok sivil topum kuruluşu ve kurumda görev yapan Denizli, 2011 yılında AK Parti'den İzmir milletvekili seçildi. - İzmir

Kaynak: AA / Politika

İlknur Denizli Sema Pekdaş Ak Parti Konak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda doğurganlığı mı etkiliyor? Beypazarı ne içeriyor? İsviçre Beypazarı sodayı neden yasakladı? Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title