Haberler

14. Frankfurt Türk Filmleri Festivali Başladı

Güncelleme:

14. Frankfurt Türk Filmleri Festivali, Almanya'nın Frankfurt şehrinde açılış galasıyla başladı.

Festivalin açılış galası, Botanik Bahçesi (Palmengarten) Salonu'nda gerçekleştirildi.

Gala öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Frankfurt Türk Film Festivali Komite Başkanı Hüseyin Sıtkı, festivalin 14 yıldır Frankfurt'un çevresinde düzenlenen vazgeçilmez etkinliklerinden birisi haline geldiğini söyledi.

Festival kapsamında yaklaşık 40 sinema filminin gösteriminin yanı sıra çeşitli etkinlikler düzenlendiğini bildiren Sıtkı, "Programda paneller var, 2 müzik konserimiz var. Ayırca festival kapsamında sunduğumuz 2 önemli proje var. Bir tanesi 'festival hapishanede', diğeri 'festival okullarda.' Hapishanede ve lise düzeyindeki okullarda Türk filmi gösteriyoruz ve onlarla birlikte film üzerine konuşuyoruz" diye konuştu.

Türk sinemasının son 20 yılda ulaştığı başarının altını çizen Sıtkı, Alman sinemacılarının da Türk sinemasına önem verdiğini belirterek "Biz 2 yıldır Frankfurt Film Festivali kapsamında uzun metrajlı film yarışması yapıyoruz. Bu filmlerin jüri üyesi Almanlardan oluşuyor. Bu da Alman sinemacılarının Türk sinemasına ne kadar ilgi gösterdiğini kanıtlıyor" dedi.

-"Festival, herkesin benim gibi heyecan ve vatan hasretiyle izlediği önemli bir etkinlik haline geldi"-

Galada konuşan Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici ise festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Frankfurt Türk Film Festivali'nin Türk sinemasının ulaştığı seviyeyi de yansıttığını aktaran Ekici, "Festival artık genciyle yaşlısıyla herkesin benim gibi heyecan ve vatan hasretiyle izlediği önemli bir etkinlik haline geldi. Festival Anadolu'nun renklerini ve zenginliğini de sergiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Festivalin Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının kaynaşmasına katkı sağladığını vurgulayan Ekici, "Ayrıca bu bağlamda festivalin Frankfurt şehrinde uyuma, birlikte yaşamaya, karşılıklı saygı ve anlayışının pekişmesine katkısını küçümseyemeyiz" ifadesini kullandı.

Ekici, ayrıca Türk sinemasının 100. yıl dönümünde dünya sinemasında geldiği noktaya dikkati çekti.

Gecede, Türkiye'den konuk olarak gelen oyuncular Zuhal Olcay ve Perihan Savaş'a "onur ödülü" verildi. Onur ödülüne layık görülen ancak hastalığı sebebiyle etkinliğe katılamayan Halit Akçatepe'nin ödülünü ise Frankfurt Türk Film Festivali İstanbul Koordinatörü Serap Gedik aldı.

Öte yandan, gecede Zühal Olcay konser verdi, Hindistan geleneksel dansları da sergilendi. 13 eylülde sona erecek festival, Almanya ile Türkiye ortak yapımlarının artmasını sağlamak ve festivale katılan uluslararası film dağıtıcıları ile yapımcıları aracılığıyla Türk sinemasının dünya pazarına açılmasını hedefliyor.

Gala gecesi, fotoğraf çekimiyle sona erdi. - Hessen

Kaynak: AA / Güncel

Zuhal Olcay Frankfurt Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title