Haberler

125 Yıllık Tarihi Erzurum Lisesi 40 Bininci Mezunlarını Verdi

Sultan 2. Abdulhamid tarafından 1889 yılında kurulan, Atatürk ve İsmet İnönü gibi önemli devlet büyükleri tarafından ziyaret edilen Erzurum Lisesi, kuruluşunun 125.yıldönümünde 40 bininci mezunlarını verdi.

Sultan II. Abdülhamit Han'ın kurulan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin en eski okullarından olan 125 yıllık tarihi Erzurum Lisesi'nin 125 yılında 804 öğrenci karne sevinci yaşarken 204 öğrenci mezun oldu. Türk Edebiyatına damgasını vurmuş isimlerden Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öğretmenlik yaptığı Erzurum Lisesi'nde eski Milli Eğitim Bakanı Rıfkı Danışman, eski Adalet Bakanı Nejat Eldem, hattat Fuat Başar ve birçok siyasetçi mezun oldular. 1889 yılında kurulan ve kurulduğu günden bugüne kadar eğitime ara vermeden devam eden başarılı öğrenci yetiştiren Erzurum Lisesi kuruluşunun 125. yıl dönümünde tarihi bir gün yaşayarak 40 binici mezunlarını verdi.

Erzurum Lisesi'nin tarihte önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden okul müdürü Selami Güneş, bugün Erzurum Lisesi'nde okuyan öğrencilerin tarihi bir gün yaşadığını söyledi.

Okul Müdürü Selami Güneş, İHA Muhabirine yaptığı açıklamada, Sultan II. Abdulhamid Han tarafından açılan sekizinci lisenin Erzurum Lisesi olduğunu söyledi. Güneş, " Bugün Erzurum Lisesi'nin kuruluşunun 125. Yıl dönümünü kutluyoruz ve 125. yıl mezunlarını veriyoruz. Erzurum Lisesi, yüzlerce devlet adamı, akademisyen, komutan yetiştirmiş ve yüz yıl bu ülkenin kalkınmasına faydası olmuştur. Ayrıca Erzurum Lisesi 1914'te Kurtuluş Savaşı'nda Nebi Hanlarına kadar Erzurum'da hiç kimse yokken, Erzurum Lisesi'nin yatılı öğrencileri gece sırtlarında ayaklarında hiç bir şey olmayarak kar üzerinde un taşımışlardır. Ülkenin kurtuluşuna da damgasını vurmuşlar. Tarihte Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün ziyaret ettiği ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öğretmen olarak görev yaptığı Erzurum Lisesi'nin 125. Kuruluş yıldönümüydü bugün öğrencilerimize okulun son gününde karnelerini verip mezun ederken bunları hatırlatmak istedik. Erzurum Lisesi'nin önceden beri bir geleneği var. Erzurum Lisesi'nde okumak ve böylesine köklü bir liseden mezun olmak gerçekten çok büyük bir ayrıcalıktır. Erzurum Lisesi yine tarihi günlerinden birine yaklaşıyor bir zamanlar 30 kişi mezun verirken, mezun olan o 30 kişi İstanbul Üniversitesini kazanıyordu. 1958 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yer alan 60 milletvekili Erzurum Lisesi'nden mezundur. Erzurum Lisesi kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık olarak 40 bin öğrenciyi mezun etti. Bugün ise Erzurum Lisesi'nde toplam 804 öğrenci eğitim görürken bu öğrencileri 204'ü bugün mezun oldular." dedi. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk İsmet İnönü Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title