Haberler

120 Ülke İzmir'de Buluştu

Güncelleme:

Baptist kiliselerinin 120 ülkedeki başkanlarını bir araya getiren ve Türkiye'de ilk kez İzmir'de düzenlenen kongre renkli görüntülere sahne oldu.

Açılış konuşmasını yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu hoşgörü kentinin böyle anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yapmasının tesadüf olmadığını düşünüyorum" dedi.

Çeşitli ülkelerden 500'e yakın Baptist din adamı, dünyada ilk kez nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede bir araya geldi. İzmir'de gerçekleşen ve 120 ülkeden katılımcıların olduğu Baptist Kiliseleri Birinci Türkiye Kongresi, Swissotel Büyük Efes'de başladı. 11 Temmuz'a kadar sürecek kongrenin İzmir'deki inanç turizminin gelişmesine katkı koyacağı belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çağdaş Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ün yaşadığımız coğrafya ile ilgili söylediği 'Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür' sözüyle başladığı açılış konuşmasında, "İzmir, binlerce yıllık uygarlıklar tarihinin birikimini taşıyarak barış, dostluk ve kardeşlikle yoğrulmuş bir kent. Sizlere çok özel bir kentte ve coğrafyada bulunduğunuzu özellikle bildirmek istiyorum. Bizim tarihimizde medeniyetler çatışması yoktur. Farklı inançların yarattığı ortak kültürler ve birliktelikler vardır. Farklı kültür ve farklı din ve farklı mezheplere mensup insanların yüzyıllar boyunca huzur ve refah içinde yaşadığı İzmir, bunun tarihsel kanıtıdır" dedi. Başkan Kocaoğlu sözlerini, Tüm çabamız dünyayı barışın, sevginin, dostluk ve kardeşliğin bir kalesi yapmak, kentlerimizde nefretin karanlığını değil bilginin ve hoşgörünün ışığını yerleştirmek olmalıdır" cümlesiyle tamamladı.

Laik Cumhuriyet vurgusu

Kongrede bir konuşma yapan CHP Başkan Yardımcısı Dr. Aytun Çıray, bu toplantının İzmir'de yapılmasını modern laik Türkiye Cumhuriyeti'ni bir başarısı olarak gördüğünü belirtti. Farklı kültürlerin, dinlerin buluşma noktası olan İzmir'de Baptist kiliseleri başkanlarını konuk etmekten mutluluk duyduklarını kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, "Laik yönetime sahip ülkemizde her dinden vatandaş huzur içinde yaşamaktadır. Bu özelliği ile Türkiye başta AB olmak üzere tüm dünya ülkeleri arasında saygınlık kazanmıştır" dedi. AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, Dünya Protestan Birliği'nin İzmir'de toplantı yapmasını ve İzmir'i seçmesini önemsediklerini belirterek, "Bu tip organizasyonlar ülkeler arasındaki iş, turizm, ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynuyorlar" dedi.

Dünya Baptist Kiliseleri Birliği Başkanı John Upton, İzmir'de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Eski İzmir (Smyrna) limandan ve Kadifekale'ye kadar olan kısmını yenilediğiniz için teşekkür ediyoruz. Birçok dinin huzur içinde yaşadığı bir şehir görmek bizi mutlu etti. Aynı zamanda kiliselerin yasal zemine oturması ve ülkedeki azınlıklara önem verdiğiniz için teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Dünya Babtist Kiliseleri Türkiye Temsilcisi ve Protestan Baptist Kilisesi Başkanı Ertan Çevik ise inanç turizminin merkezi olan ve Hristiyan dünyası için önemli olan 7 kiliselerden biri olan İzmir'de kongre yapma kararı alan Baptistlere teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Aziz Kocaoğlu Swissotel Efes Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? SURVIVOR YAMAN KİMDİR? Survivor All Star Yaman Keleş kaç yaşında, nereli? 2024 YKS NE ZAMAN? YKS'ye kaç gün kaldı? TYT- AYT- YDT hangi tarihte yapılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title