Haberler

1 Erdoğan: AP Kararı Bizim İçin Yok Hükmündedir

Dha DIŞ HABER ? (GENİŞ HABER) Erdoğan: AP kararı bizim için yok hükmündedir -Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan-Türkiye İş Forumu'nda konuştu Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile Türk-Kazak İş Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ermenilere dostluk çağrımı tekrarlamak istiyorum: Gelin tarihi tarihçilere bırakalım; biz ortak çıkarlarımız ve geçmişimiz ışığında kendimize yeni bir gelecek inşa edelim' dedi.

Dha DIŞ HABER ? (GENİŞ HABER) Erdoğan: AP kararı bizim için yok hükmündedir

-Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan- Türkiye İş Forumu'nda konuştu

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile Türk-Kazak İş Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ermenilere dostluk çağrımı tekrarlamak istiyorum: Gelin tarihi tarihçilere bırakalım; biz ortak çıkarlarımız ve geçmişimiz ışığında kendimize yeni bir gelecek inşa edelim' dedi. Erdoğan, 'Geçmişte yaşanmış acıları bahane ederek bugün Türkiye'yi ve milletimizi itham etmeye çalışanlar her şeyden önce tarihe haksızlık ediyorlar. Soykırım gibi geçmişte kesinlikle olmamış bir şeyi mutlak gerçek gibi Türkiye'ye kabul ettirmeye çalışanlar beyhude yere uğraşıyorlar. Bu konuda parlamentolarda alınan kararlar, bizim için yok hükmündedir' diye konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile birlikte Türk-Kazak İş Forumu'na katıldı ve bir konuşma yaptı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ortak tarih ve kardeşlik bağlarının Türkiye-Kazakistan ilişkilerine özel bir anlam kazandırdığına işaret ederek, kardeşlik ve akrabalık temelinde inşa edilen yakın iş birliğinin her alanda hızla gelişmesinden büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in 2009 yılında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bugün yapılan ikinci toplantısının, bu ortaklığın daha da ilerletilmesine vesile olacağını söyledi.

'SİYASİ VE EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİ ÇEŞİTLENDİRMEK İSTİYORUZ'

Siyasi, ekonomik, savunma ve kültürel alanlardaki ilişkilerimizi çeşitlendirmek ve derinleştirmek için çabaları sürdürdüklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, '2014 yılında karşılıklı ticaret hacmimiz 3,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 10 milyar dolar hedefine, siz değerli iş adamlarımızın çalışmaları ve katkılarıyla, en kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum. Kazakistan'da faaliyet gösteren firmalarımızın gıda, petrol, ilaç-kimya sanayi, inşaat, otelcilik, sağlık ve savunma sanayi alanlarında yoğunlaşan yatırımlarının toplam tutarı 2 milyar dolar seviyesindedir. Bu firmalarımız, 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Müteahhitlik firmalarımız, bugüne kadar Kazakistan'da yaklaşık 20 milyar dolar değerinde 400'den fazla projeye imza attılar' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'ın yürüttüğü '2050 Stratejisi' ve 'Nurlu Yol' programlarını takdirle takip ettiğini, bu kapsamında gerçekleştirilecek yenilikçi projeler konusunda, daha yakın işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİ İMKANLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Birbirlerini tamamlayan Hazar ve Karadeniz kıyısındaki ülkeler olarak, tarımdan ileri teknolojiye, ulaştırmadan enerji sektörüne kadar birçok alanda iş birliği imkanlarına sahibiz. Önemli olan bu imkanları karşılıklı yarar temelinde en iyi şekilde değerlendirebilmek ve sonuçta Türkiye ve Kazakistan halklarına daha iyi hizmet verebilmektir. Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasında önemli bir adım teşkil edecek olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nde sona yaklaşıldı. İnşallah bu hattın tamamlanmasıyla, Avrupa-Kafkasya-Orta, Asya-Uzakdoğu-Güney Asya arasında hızlı ve güvenilir bir uluslararası demiryolu ulaşımına sahip olacağız. Hattın Bakü-Aktau-Hazar geçişinin güçlendirilmesi bu noktada büyük önem taşıyor. Hazar geçişli ulaştırma hattı Kazak ürünlerinin yeni pazarlara ulaştırılmasına imkan sağlayacak ve Kazakistan'ın transit ülke konumunu güçlendirecektir' dedi.

'TÜRKİYE, DÜNYADA EN ÇOK ZİYARET EDİLEN ÜLKELERDEN BİRİ'

İki ülke iş birliğini geliştirebileceği önemli bir diğer sektörün de turizm olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin şunları söyledi: 'Bu sektör, ülkemizde gün geçtikçe daha da güçleniyor. Türkiye, dünyada en çok ziyaret edilen ülkelerden biri olma konumunu korumaya devam ediyor. Ülkemizi geçtiğimiz yıl yaklaşık 37 milyon turist ziyaret etti. Türkiye'nin, Kazak vatandaşlarının ilk sırada tercih ettiği ülkelerden biri olması bizi memnun ediyor. 2014 yılında ülkemizi ziyaret eden Kazak turist sayısı 440 bine ulaştı. Kültür, kış ve sağlık turizmi de dahil olmak üzere, bu alandaki geniş tecrübelerimizi Kazak kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. İşadamlarımız, Kazak kardeşleriyle daha çok iş yapmak, daha çok ortaklık kurmak, sadece Türkiye'de veya Kazakistan'da değil, üçüncü ülkelerde de beraber çalışmak arzusu içindedirler.'

'TÜRKİYE'NİN 2002 YILINDAN BERİ BİR BAŞARI HİKAYESİ VAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2002 yılından bugüne kadar yaşadığı süreç, pek çok ülkeye ilham veren bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayarak, geçtiğimiz 12 yıllık dönemde girişimcileri teşvik edecek, önlerini açacak, onların azmini, heyecanını, cesaretini güçlendirecek bir sistem kurmak için pek çok düzenlemeyi hayata geçirdiklerine işaret etti. Gerek KOBİ destekleriyle, gerek faizleri düşürerek, ekonomide sağlanan istikrar ve diğer birçok uygulamayla girişimcilerin yanında olduklarının gösterildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu çerçevede, 2002 yılında 230 milyar dolar olan Gayrı Safi Yurtiçi Hasılamızı, şu an itibariyle, 840 milyar dolara kadar çıkarmış vaziyetteyiz. Kişi başına milli gelirimizi 3 bin 500 dolardan, 10 bin 500 dolar seviyesine getirdik. Hedefimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıldönümü olan 2023 yılında, Gayrı Safi Yurtiçi Hasılamızı 2 trilyon dolara ulaştırmak, kişi başına milli gelirimizi de 25 bin dolara çıkarmaktır. Aynı dönemde ihracatımızı 36 milyar dolardan 158 milyar dolara yükselttik. Yeterli mi' Değil, bunu da yeterli görmüyoruz; şimdi bu rakamı 500 milyar dolara çıkarmanın gayreti içindeyiz. Hatırlayın, IMF'ye olan borcumuz, 23,5 milyar dolardı, sıfırladık ve bugün IMF'ye kredi verebilecek duruma geldik. Devletin borçlanma faizini yüzde 63'ten tek haneli rakamlara indirdik. Türkiye, son 10 senedir, yılda ortalama 12,4 milyar dolar doğrudan uluslararası yatırım çeken bir ülke konumuna geldi. 12 yıldan öncesine baktığımızda, yıllık ortalama yurt dışından gelen reel yatırım 1 milyar doları geçmiyordu? dedi.

'TARIMSAL ÜRETİMDE AVRUPA LİDERİYİZ'

Türkiye'nin kamu maliyesini ve bankacılık sistemini fevkalade güçlendirdiklerini, bu sayede, 2008'de başlayan ve Avrupa ekonomilerini güç durumda bırakan küresel ekonomik krizden asgari düzeyde etkilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Tarımsal üretimde Avrupa lideriyiz. Hızla gelişen savunma sanayimizle, bu alanda da dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi hedefliyoruz. Sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar alanında gerçekleştirdiğimiz reformlarla vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükselttik. Bundan 10 yıl önce uluslararası donörler camiasında bizim yaptığımız yardım, 45 milyon dolardı. Ama geçen yıl, bir yılda yaptığımız yardım, 4,5 milyar dolara çıktı. Sağlık alanında gerçekleştirdiğimiz reformlar çerçevesinde, yüksek standartlarda hizmet veren hastane ve doktorlarımız sayesinde, her yıl 400 bin yabancı hasta tedavi olmak için artık Türkiye'yi seçiyor. Aynı şekilde üniversitelerimizde eğitim gören yabancıların sayısı da her yıl artıyor' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜK YATIRIMLARI

Altyapı alanında yapılan yatırımların da, bir devrim niteliğinde olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Az önce sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği konu çok önemli. Eğer siz sanayide bir devrim gerçekleştirecekseniz, ekonomide bir devrim gerçekleştirecekseniz, öncelikle altyapıyı halletmek zorundasınız. Biz yola çıkarken bir şey söyledik; dedik ki, yol medeniyettir. Yolu olmayan medeni olamaz, yolu olmayan kalkınmayı da başaramaz. Su medeniyettir, suyu olmayan medeniyetten bahsedebilir mi' Temizlenemeyen medeniyetten bahsedebilir mi? Onun için bununla gerek su, gerek yol, bu işlerde ciddi adımlar atmak gerekir. 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yolu olan bir Türkiye vardı, ama 12 yılda bunun üzerine 17 bin 600 kilometre yeni bölünmüş yol inşa ettik. Böylece bu sıçrama gerçekleşti. Bu dönemde, 79 senede bizim 26 tane havalimanımız vardı, bunun üzerine 27 tane yeni havalimanı inşa ettik, şu anda 53 tane havalimanımız var, havaalanımız var. Hızlı tren hatlarını, Marmaray gibi Asya'yı Avrupa'ya, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan Boğaz'ın altından biliyorsunuz o dev yatırımla tarihi bir projeyi biz başlattık ve bitirdik, halkımızın hizmetine sunduk. Karadeniz'le Marmara Denizi'ni yapay bir boğazla birbirine bağlayacak olan 43 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul Projesine ilişkin çalışmalar hızla sürüyor ki bizim çılgın projemiz diye ifade ettiğim projedir, yürüyor ve bu inşallah hallolacak ve Karadeniz Marmara'ya böylece bağlanmış olacak. Niye? Bize bu yakışır da onun için. Aynı şekilde yine Avrupa'yı Asya'ya bağlayan bir başka proje daha var, o da Avrasya Tüneli. Avrasya Tüneli de şu anda devam ediyor, onu da tabii kimse görmediği için ne oluyor bu ülkede diye bilmiyor, çünkü denizin altından gidiyor o da. Ama önümüzdeki yıl o da bitecek. Oradan da iki katlı tünel, otomobiller gidip gelecek. Marmaray'dan raylı sistem, öbüründen otomobiller? dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunlara ilave olarak, İstanbul Boğazı'na Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün şu anda inşa edildiğini, köprünün dört gidiş, dört geliş ve ortasından da raylı sistemin çalışacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bir diğer önemli proje; 150 milyon/yıl yolcu kapasitesi ve 22 milyar avro yatırım bedeliyle dünyanın en büyükleri arasında yer alacak yeni havalimanıyla ilgili çalışmalarımız da sürüyor, şu anda inşaatlar devam ediyor. Bütün makineler, bütün buradaki kamyonlar, hepsi şu anda yoğun bir şekilde çalışıyor. Bunlar gibi daha birçok proje. ya inşaat safhasında ya da hazırlık safhasında bunlar devam ediyor' dedi.

'ULUSLARARASI GİRİŞİMCİLERE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ'

Tüm bu yatırımların devlet ve özel sektör arasında oluşturulan ahenkli çalışma ortamıyla gerçekleştirildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi, 'Özel sektörün gücünden ve dinamizminden azami düzeyde faydalanmanın gayreti içerisinde olduk, gerek kendi girişimcilerimize, gerekse uluslararası girişimcilere her türlü desteği veriyor, her türlü teşviki sağlıyoruz. Kazak dostlarımızı da, kardeşlerimizi de Türkiye'deki projelere ilgi göstermeye davet ediyorum. ve Türkiye'deki girişimcilerle şu anda bir aradasınız. Sektörel bazda birbirinizle yapacağınız görüşmelerle karşılıklı veya müşterek yapacağınız yatırımlarla Kazakistan, Türkiye veya üçüncü ülkelerde atacağınız adımlarla birbirinize güç devşirmeniz gerekir diye düşünüyorum. İlgili kurumlarımız, Kazak iş adamlarına her türlü yardımı ve yönlendirmeyi sağlamaya daima hazırdır.'

TÜRKİYE'NİN G-20 DÖNEM BAŞKANLIĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 1 Aralık 2014 itibariyle dünyanın en büyük 20 ekonomisini temsilen G-20 Dönem Başkanlığını bir yıl süreyle üstlendiğini, dünyanın büyük bir ekonomik krizden geçtiği dönemde üstlenilen bu sorumluluğun öneminin farkında olduklarını bildirdi. Bu durumun aynı zamanda Türkiye'nin artık 13 yıl önceki gibi kendi kriziyle uğraşan değil, küresel ve bölgesel krizlere çözüm arayan bir ülke haline geldiğini gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: 'İnşallah şu ana kadar yapılmış G-20'lerin çok ötesinde zirve bir G-20'yi gerçekleştireceğiz. Gerçekleştirdiğimiz büyük kalkınma hamlesi, ortaya koyduğumuz vizyon ve kendimize olan güvenimiz bizi bu konuma getirdi. Dönem Başkanlığımız sırasında G-20'nin küresel ekonomiyi ilgilendiren konuların ele alındığı temel platform olma özelliğini daha da güçlendirmek istiyoruz. G-20 Dönem Başkanlığımızın ana hedefini, kapsayıcı ve sağlam büyüme için ortak eylem olarak tespit ettik. Bu hedef doğrultusunda ve pek çok başlık altında çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Buna ilaveten G-20 için yeni ve güçlü bir düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeler perspektifi geliştirmeye çalışıyoruz. Aynı şekilde KOBİ'lerin küresel ekonomik sisteme daha iyi entegre edilmesine dönük çalışmalara da önem veriyoruz. G-20 ile düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, bu kapsamda odak noktalarımızdan biri olacak. Büyümenin, eşitsizliklerin giderilmesini sağlayacak şekilde ve sürdürülebilir olmasını önemli görüyoruz. Türkiye OECD ülkeleri içerisinde ekonomik büyümesini sürdürürken aynı zamanda eşitsizlikleri de giderebilen iki ülkeden biridir. Küresel ölçekteki altyapı yatırımları açığının kapatılması için de ortak bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Ticaret ve enerji gibi konularda G-20 Dönem Başkanlığı gündemimizin önemli başlıkları arasında yer alıyor. Bu çerçevede özellikle Afrika'da ciddi bir sorun halini alan enerjiye erişim konusuna eğilmeyi düşünüyoruz. Zenginsin, güçlüsün, fakat en az gelişmiş olan ülkeler var. Oraya elinizi uzatmayacak mısınız' İnsanlık olarak, insan olarak, insani ve vicdani duygularımızı onlarla paylaşmayacak mıyız? Hepimiz bu dünyayı paylaşan insanlar değil miyiz? Bir taraftan medeniyet diyeceğiz, bir taraftan çağdaşlık diyeceğiz, ama aynı çağın insanları olarak öbür tarafta ezilen, sömürülen o insanları unutacağız. İşte bu tür çalışmalarla G-20 Dönem Başkanlığını hem kendimiz, hem üye ülkeler, hem de tüm dost ülkeler için verimli şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz.?

'AVRASYA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ'Nİ ÖNEMSİYORUZ'

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazak iş çevrelerine, 'Türkiye olarak biz, her türlü katkı ve kolaylığı sağlamaya, her alanda iş birliğini güçlendirmeye hazırız. ve Avrasya Ekonomik İşbirliği'ni önemsiyoruz. Bu konuda değerli dostum Nursultan Nazarbayev ile de bunu görüştük. O da şu: Şu anda gerek Rusya Federasyonu, gerek Kazakistan, gerek Belarus istiyoruz ki Türkiye'yle de bütünleşmek suretiyle burada farklı bir oluşumu, ekonomik, güçlü bir oluşumu da başaralım. Bütün bu imkanlardan istifadeyle ticaretimizi çeşitlendirmeli, katma değeri yüksek alanlara taşımalı ve artırmalıyız. Bizler sadece Kazakistan veya Türkiye'de değil başka ülkelerde de beraber iş yapmanız konusunda sizi sonuna kadar destekliyor ve teşvik ediyoruz. İlişkilerimizi bugünkünden çok daha ileriye taşıyabileceğimize olan samimi inancımı huzurlarınızda bir kez daha tekrarlıyorum' şeklindeki mesajını iletti.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI: 'AP'NİN KARARI BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDEDİR'

Türkiye tarihin her döneminde gerek kendi sınırları içinde yaşayan vatandaşları için olsun, gerekse bölgesindeki tüm toplumlar için daima adalet, güven ve huzur kaynağı olmuş bir ülke olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Geçmişte yaşanmış acıları bahane ederek bugün Türkiye'yi ve milletimizi itham etmeye çalışanlar her şeyden önce tarihe haksızlık ediyorlar. Soykırım gibi geçmişte kesinlikle olmamış bir şeyi mutlak gerçek gibi Türkiye'ye kabul ettirmeye çalışanlar beyhude yere uğraşıyorlar. Bu konuda parlamentolarda alınan kararlar, bizim için yok hükmündedir. Bu konuda siyasetçilerin ifade ettikleri tüm beyanlar bizim için yok hükmündedir, tıpkı Avrupa Parlamentosu'nun kararı gibi. Burada bir hususu özellikle sizlerle paylaşmak istiyorum: Türkiye'nin Ermeni halkıyla herhangi bir sorunu, herhangi bir sıkıntısı yoktur. Aynı dönemde milletimizin çektiği acılar inanın bundan çok daha az değildir, daha fazladır. Bununla birlikte bizim Ermenilere karşı dostluk hislerimiz hala canlıdır, hala bakidir. Ülkemizde yaklaşık 40 bini vatandaşımız, 40 bini Ermenistan'dan kaçarak, ülkemize gelip yerleşen ve şu anda bizde misafir olarak kalan insanlar var. Ermenistan'a barış elini geçen 23 Nisan'da ben uzattım. Ama uzattığımız bu el maalesef havada kaldı. Bugün 1915 olaylarını bahane ederek, ülkemiz aleyhine kararlar alan devletlerin, kurumların Ermenilerin hakkını-hukukunu korumak, acılarını paylaşmak gibi bir dertleri kesinlikle yoktur. Bu tür kararlar, Ermeniler istismar edilerek, Türkiye düşmanlığının dışavurumundan ibarettir. Biraz önce de ifade ettiğim gibi bu tür kararların hepsi de bizim için yok hükmündedir. Buradan Ermenilere dostluk çağrımı tekrarlamak istiyorum; gelin tarihi tarihçilere bırakalım, biz ortak çıkarlarımız, ortak geçmişimiz ışığında kendimize yeni bir gelecek inşa edelim.?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Nursultan Nazarbayev Kazakistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title