Haberler

Lübnan Başbakanı İsrail'i BMGK kararını ihlal etmekle suçladı

Güncelleme:

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in BMGK'nin 1701 sayılı kararını 35 bin kez ihlal ettiğini belirterek, kararın tam ve kapsamlı bir şekilde uygulanması çağrısında bulundu.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararını 35 bin kez ihlal ettiğini belirterek, kararın, uluslararası garantilerle tam ve kapsamlı bir şekilde uygulanması çağrısında bulundu.

Lübnan Başbakanı Mikati, Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen 33. Arap Birliği Zirvesi'nde konuştu.

" İsrail, Lübnan'ın egemenliğini, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını ısrarla ihlal etmeye devam ediyor. Tel Aviv, 2006 yılında çıkan kararı yaklaşık 35 bin kez ihlal etti." diyen Mikati, Lübnan'ın uluslararası meşru kararlara bağlı olduğunu vurguladı.

İsrail'e işgal altındaki Lübnan topraklarından çekilmesi, kara, deniz ve havadaki ihlallerini ve saldırılarını durdurması için baskı yapılması ve 1701 sayılı kararın, uluslararası garantilerle tam ve kapsamlı bir şekilde uygulanması çağrısında bulunan Mikati, İsrail'in ihlalleri ve yayılmacı politikası karşısında acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması, yardımların Gazze'ye girmesi ve Gazze'nin yeniden imarı için birlikte çalışmak gerektiğini vurguladı.

BMGK'nin 1701 sayılı kararı

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Ancak Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında.

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Lübnan Orta Doğu Uluslararası İlişkiler Politika Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title