Haberler

Facianın yaşandığı maden sahasında güvenli çalışma imkanı sağlanıncaya kadar arama faaliyetlerine ara verildi

Güncelleme:

Türkiye, Erzincan İliç'te toprak altında kalan 9 işçiden gelecek habere kilitlenmiş durumda. Arama çalışmalarına ilişkin açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Yerlikaya, "Kaymaya vesile olan yerdeki stabilite hiçbir şekilde durmadı. Arama işini yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliyoruz, onun için çalışmalara ara veriyoruz" dedi.

Erzincan'da 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında kaybolan 9 işçi için çalışmalar sürüyor. Bakanlar bölgedeki son durumla ilgili bilgi verdi.

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Alparslar Bayraktar, "9 çalışanın aranmasıyla ilgili faaliyetler devam ederken aileleri sürekli bilgilendirdik. Onların yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Olayın oluş şekliyle alakalı çalışmalarımız adli ve idari yönden sürüyor. Adli süreç konusunda 9 kişi hakkında cezai ve adli işlemler devam ediyor, bu sayı artabilir. Bu süreç titizlikle devam ediyor. 14 Şubat itibarıyla maden faaliyetleri durdu" ifadelerini kullandı.

ALANDAKİ KAYMA DURMADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasında öne çıkanlar ise şöyle; "3 bine yakın personel ve 800'ün üzerinde araç sahada. Kaymaya vesile olan yerdeki stabilite hiçbir şekilde durmadı. Öncelikle arama işini yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliyoruz, onun için arama çalışmalarına ara veriyoruz. "Aşağıda güvenle çalışabilirsiniz" denene kadar AFAD çalışmalarına devam edecek."

Bakan Yerlikaya: Maden sahasında güvenli çalışma imkanı sağlanıncaya kadar arama faaliyetlerine ara verildi

"MADEN SAHASINDA ADETA KÜÇÜK BİR BARAJ İNŞA EDİLECEK"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Birikme ihtimali olan suya yönelik bir pompa sistemi kuruldu. Maden sahasına adeta küçük bir baraj inşa edilecek. Sahanın bir üst tarafında alana girmemesi için bir bypass sistemi planlanıyor. Herhangi bir tehlike arz edecek durum yok" ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya: Maden sahasında güvenli çalışma imkanı sağlanıncaya kadar arama faaliyetlerine ara verildi

"MÜFETTİŞLERİN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise; "Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda araştırmalarımız devam ediyor. Kök nedenlerin bulunması noktasında müfettişlerimizin çalışmaları sürüyor. İhmal ve kusuru olan kim varsa adalet önünde hesap vereceğini belirtmek isterim" açıklamasında bulundu.

Bakan Yerlikaya: Maden sahasında güvenli çalışma imkanı sağlanıncaya kadar arama faaliyetlerine ara verildi

"ŞU ANA KADAR ZEHİRLİ BİR ATIK SAPTANMADI"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin açıklamalarından öne çıkanlar: "Uzman arkadaşlarımızla birlikte ve donanımlarımızla birlikte olayın olduğu günden itibaren yakından takip ediyoruz. İlk anda toprağın nehir ile buluşmasını kesmek gerekiyordu. Bu toprağın güvenli bir yere nakli için gerekli çalışmaları yaptılar. Bu toprağın herhangi bir şekilde insan sağlığına zararı var mı gibi sorulara cevap bulabilmek açısından 9 noktadan örnek alıyorlar ve laboratuvarlarda inceliyorlar. Ekiplerimiz tehlikeli atıklara yönelik her gün numune alıyorlar. Şu ana kadar zehirli bir atık saptanmadı."

Bakan Yerlikaya: Maden sahasında güvenli çalışma imkanı sağlanıncaya kadar arama faaliyetlerine ara verildi

ÖZHASEKİ'YE "NEDEN İLK GÜN GELMEDİNİZ?" SORUSU

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özhaseki, "Olayın olduğu gün buraya gelememe nedenim sağlık sebepleri. Ancak olayın olduğu ilk andan itibaren çalışmaları sıkıca takip ettim. 2008'de ilk ÇED raporu alınmış. Aradan geçen zaman süre içinde aralıklarla genişletme gibi bir takım ÇED raporundaki yenilenmeler söz konusu olmuş. ÇED raporu için başvurulduğunda uzunca bir süre var. ÇED raporu için bazen 20'den fazla kamu kuruluşuna tek tek soruluyor. İstenilen ne kadar şart varsa getirildiğine emin olunduğunda izin veriliyor. Arkadaşlarımız şu ana kadar bu bölgede 135 denetim yapmışlar. En son 2022 ortalarında kapatma kararı vermişler en ağır para cezası vermişler ve savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar. O günden sonra neredeyse hemen her gün uğrayarak çevreye zarar veriliyor mu diye ölçümler yapmaya devam etmişler. Adli ve idari boyutta inceleniyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

Erzincan İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için çalışma başlatılmıştı. Toprak kaymasına ilişkin soruşturmada, aralarında firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, şirketin Türkiye'deki müdürü C.D'nin de içinde olduğu 3 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Haberler.com / Ayça Elal - Güncel

Erzincan Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

500

Yorumlar (20)

Kenan Aslan:

Ne yani kimsenin kurtarılacakları yönünde umudu mu vardı??Bu ülkede ucuz kalan tek şey insan ve insan yaşamı maaleseffff üzülürek söylüyorum.Allah yardımcımız olsun

391
9
yanıtYanıtla
Ercan cıftcı:

Bu saatten sonra amaç canlı kurtarmak değil, naaşlarını yakınlarına teslim edebilmek. Allah yardımcımız olsun.. Acılı yakınlara baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.

yanıt212
yanıt2
Hakan Celik:

Kapitalizme göre "9 kişinin yerine başka birileri bulunur,kimse vazgeçilmez değildir.Öncelikle iş güvenliği değil,firmaya kazandırdığın paradır.

213
13
yanıtYanıtla
Hülagü Han:

o güvenlik başta alınacaktı insanlar toprak altına diri diri gömüldü

134
4
yanıtYanıtla
haksız mıyım:

Allah yardım etsin kardeşlerimize ve ailelerine. 400 bin kamyon toprağı bugün taşısan muhtemelen 1/2 ay sürer. zaten çok zordu kurtarılmaları. evet onlar için zor ama başka canları riske atmamak için çalışmaların durması en doğru olan galiba

102
23
yanıtYanıtla
Tutankamon Hoca:

Eder eder bekle

yanıt0
yanıt3
Gh Tgv:

Hep Show. Cebiniz doldu mu gerisi önemli degil siz busunuz. Rant rant rant birsey birakmadiniz doymadiniz. Sonuc ortada Ekonomi iflas.

92
17
yanıtYanıtla
Şerif Ali:

Sebep olanlar aynı acıyı yaşasın inşallah.

104
0
yanıtYanıtla
Şerif Ali:

Eğer vefat etmişlerse inşallah acı çekmeden vefat etmişlerdir.. Acı çekip saatlerce ya da günlerce nefes almakla mücadele edip susuzluk çekerek ölmek ne ıstıraptır. Çok üzülüyorum ve her gün kendimi onları yerine koyup boğazım düğümleniyor. Acaba ülkemizde yıllardır çekilen bu acılar biter mi? Soma Zonguldak faciasında da aynı acıları yaşamıştık.

80
2
yanıtYanıtla
Kadir:

Yakınlarına sabırlar diliyorum, onlar biraz zor bulunur, bulunana kadar da muhtemelen kemikleri kalmış olur sadece, cesetler şimdiden ayrışmaya başlamıştır. Acı ama gerçek, ne kadar da bu tarz ihmallere verip veriştirsek de aynı olaylar olmaya devam edecek, yazık

74
3
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title