Haberler

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 38,78 lira, enflasyon beklentisi ise 43,64 lira oldu

Güncelleme:

Merkez Bankası'nın yayınladığı mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre yıl sonu dolar kuru tahmini 38,78 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 43,64 oldu. Bir önceki dönemde dolar beklentisi 40,01 TL, enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 olarak belirlenmişti.

Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını yayımladı. Buna göre katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 38,78 TL olurken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 41,80 TL olarak belirlendi.

BEKLENTİLERDE BELİRGİN DÜŞÜŞ

Bir önceki dönemde beklentiler sırasıyla 40,01 ve 42,47 TL olmuştu. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi de yılın beşinci anketinde yüzde 51,51 oldu.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de aynı anket döneminde yüzde 50,00 olarak belirlendi.

BİR ÖNCEKİ DÖNEMDE YÜZDE 44,16

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 43,64 seviyesinde ölçüldü. Bir önceki ankette bu beklenti yüzde 44,16 olarak belirlenmişti. Öte yandan 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 33,21, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise sırasıyla yüzde 22,05 ve 21,33 olarak belirlendi.

TCMB ise yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38'e çıkarmış, 2025 ve 2026 yıl sonu tahminlerini de yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde sabit bırakmıştı.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Merkez Bankası Finans Dünya Ekonomi Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

500

Yorumlar (17)

Özcan Özcan:

demek mb iyi dolar satışı yapacak.

60
28
yanıtYanıtla
Ercan cıftcı:

Bu tahmin 20.000 katılımcı ile yapılan piyasa anketi. MB kendi tahmini değil. Dolat satmakla uzaktan yakından ilgisi yok.

yanıt21
yanıt1
hakan sorgular:

Halkın piyasa algısını ölçmek için kullanılır merkez buna göre politikasında değişiklik yapar yani halk kabullenmiş mi kabullenmemiş mi diye bakıyorlar

yanıt7
yanıt0
meçhul yay:

dolar yıl sonu 40dan aşagıda olması mucıze

44
17
yanıtYanıtla
Vscorpion:

Çok iyimsersin 40 ın ortlarını geçmez inşallah

yanıt7
yanıt0
Hakan Celik:

demek o ki altın ve dolar almalıyız.1 ONS $1,57 USD

26
12
yanıtYanıtla
Burak:

git dolar al da otur zarar et, insanlar 5 kazanirken sen 1 kazan :)

yanıt11
yanıt17
Hakan Celik:

dünya genelinde 1 ons hesaplaması dolara bağlı;zaten ons artıp buna eşdeğer dolar da artarsa çift çarpan değeri kazanır.Altın da Tadından yenmez

yanıt3
yanıt0
Erdinç Arslan:

Memur ve emekli maaş beklentileri için mi tahminler düşürülüyor ,yoksa realist bir tahmin mi acaba ?

21
3
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Hiçbir tahminin tutmadığını biliyoruz. Çalışana ve emekliye halkın enfasyonu kadar zam vermeyelim diye Tüik'in çarpıtılmış rakamlarını kullanmakla adalet ,eşitlik sağlanmış olmuyor. Zengin yine zengin ,fakir yine fakir. Beceremiyorsunuz,bizi çok üzdünüz,yeter artık

15
5
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title