Haberler

Tog değeri nedir kışın bebekler nasıl giyinmeli?

Gizem Kösoğlu

Gizem Kösoğlu

Marka Danışmanı ve Bebek Ürünleri Uzmanı
29.10.2021 01:28

Kış bebekleri nasıl giyinmeli? Uyurken neler giydirilmeli?

Hamileliğinin son ayları kışa denk gelen ve kış bebeği dünyaya getirecek anne adaylarının en büyük korkusu bebeğinin üşüme ve ardından hasta olma ihtimali.

Burada bence sırtınızı yaslayın ve yazacaklarımı sakin sakin okuyun. Unutmayın çok soğuk ülkelerde doğmuş neredeyse çıplak gezen çocuklar var ve geneli hasta olmuyor. Diğer yandan ülkemiz hava şartlarında da çocukların çoğunlukla terleme ardından hastalandığı gerçeği var. Yani eğer kış aylarında doğacak bebeğinizin hastalanmasını istemiyorsanız sağlıklı ve yeterli giydirdiğinizden emin olmanız yeterli olacaktır. Sağlıklı ve dengeli giydirmek ne demek ondan bahsedeyim.

Bebekler ve çocuklar için en sağlıklı ve nefes alan kumaş pamuk kumaşlardır. Yani yüzde 100 pamuklu elbiseler, tulum ve iç body seçmeniz sağlıklı olandır. Her mevsim önerdiğim pamuk kumaşları kışın seçerken sık dokuma yani kalın dokuma olanlarını tercih edebilirsiniz. Diğer yandan kışın sıcak tutması için polyester ürün giydirirseniz hava alması engellenir ve terleyen ciltte ıslaklık kalarak hastalığa yol açar. Ancak diyelim ki yüzde 100 pamuk giydirdiniz ama çocuk kat kat giyindi. Arabaya üzerinde montu ile bindirirseniz yine soğuk havadan bir anda daha sıcak bir ortama gireceğinden terleme yaşayacak ve yine ter içerisinde kalarak hastalığa neden olacaktır. Burada hem doğru ürün seçmeniz hem de doğru kullanmanız gerektiği gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz.

Uykuda ise ilk 1 yıl yorgan kullanmamalısınız. Yorgan bebek yorganı da olsa yenidoğan bebekler için büyük ve ağır olduğu için kullanıma uygun değildir. Uyku sırasında el ve ayakları ile istemsiz hareketler ile yüzünü kapatma ihtimali olabilir. Bu da nefes almasını engeller.

Yorgan yerine uyku tulumu en sağlıklı ve pratik seçim olacaktır. Kalınlığını da oda sıcaklığına göre belirlemeli ve eğer gerekiyorsa içine giydireceğiniz parçaları da dengeli seçmelisiniz.

Hayatımıza birkaç yıl önce giren bir olgu var ki o da TOG değeri. Yani tekstil ürünlerindeki kalınlık derecesi. TOG değerini ise herhangi bir test olmadan belirlemek de doğru değil. Özellikle Avrupa'da bağımsız bir laboratuvarda test edilmiş marka ve ürünleri seçmenizi öneriyorum. Çünkü bebeğinizin giyeceği TOG ölçüsünü odanın sıcaklığına göre içine giydireceğiniz ek kıyafetleri de TOG değerine göre seçiyorsunuz. Yani doğru ve test edilmiş TOG değeri ile bebeğinizi sağlıklı giydirmiş olursunuz. Ayrıca doğumdan itibaren kullanılan kundak tulumlar da yine uzun süreli kullanımı ve fonksiyonel tasarımları ile önerebileceğim ürünlerden.

Geceleri alt değiştirmeniz gerektiğinde de yine kolaylık sağlaması adına uyku tulumunu fermuarlı seçmenizi öneriyorum.

Ayrıca yenidoğan için seçebileceğiniz kundağın eski zamanlardaki gibi sımsıkı detaylı değil daha kese tarzında olması bebeğinizin kemik gelişimi için doğru seçim olur.

Bebek arabası ile gezerken bebek arabasına uyumlu kışlık tulum, ayak örtüsü de yine tercih edebileceğiniz ürünlerden. Yürümeye başlamamış bebekler için panduf botlar yürümeye başlayanlar için ise anatomik yapıdaki bot ve ayakkabılar tercih edilmeli.

Atkı bere ve eldiven seçiminde de nefes yoluna kaçmaması için tüy bırakmayacak ürünleri seçtiğinizden emin olmalısınız.

Keyifli bol gezmeli ve sağlıklı bir kış diliyorum…

title