Haberler

Sosyal medya içerikleri bireylerde stres ve kaygı oluşturuyor

Güncelleme:

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medya içeriklerinin beğenme ya da beğenmeme butonuna göre bireylerde stres ve kaygı oluşturduğu belirlendi. Araştırmaya göre, insanlar artık sosyal medya üzerinden yaşamlarını konumlandırıyor ve sürekli telefon ve bilgisayarlardaki uyarı sesleri ciddi bir kaygıya neden oluyor.

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, sosyal medya içeriklerinin beğenme ya da beğenmeme butonuna göre bireylerde bir stres ve kaygı oluşturduğunu belirterek, "İnsanların artık bunun üzerinden kendi yaşamlarını konumlandırdıkları yönünde sonuçlar çıktı. Yerli yersiz paylaşımlar ve sürekli telefon ve bilgisayarlardaki uyarı sesleri bireylerde ciddi bir kaygı oluştururken, cevap verme zorunluluğu ise bu kişilerde bir stres oluşturmaktadır" dedi.

SCÜ Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital bağımlılık ile ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Dilci, 80 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre yoğun bir şekilde dijital nesnelerle temas halindeki kişilerin 'dijital stres' yaşadığını söyledi. Prof. Dr. Dilci, araştırma sonuçlarına göre başta sosyal medya olmak üzere katılımcıların yüzde 47'sinin özellikle artan sosyal medya içeriklerinin beğenme ya da beğenmeme butonuna göre bireylerde bir stres ve kaygı oluşturduğunu belirterek, "Dijital stres artık günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor. İnsanların artık bunun üzerinden kendi yaşamlarını konumlandırdıkları yönünde sonuçlar çıktı. Yerli yersiz paylaşımlar ve sürekli telefon ve bilgisayarlardaki uyarı sesleri bireylerde ciddi bir kaygı oluştururken, cevap verme zorunluluğu ise bu kişilerde bir stres oluşturmaktadır. Özellikle duyarlı ve hassasiyet yönelimli kişilikler bu durumdan daha çok etkilenmektedirler. Bireyler ayrıca dijital nesnelerin üretmiş olduğu strese karşı alternatif tepki geliştirme konusunda başarısızdır. Erkekler daha çok strese dönük tepki verirken, kadınların bunda daha az stres yaşadıkları yönünde bir sonuç ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

'WİFİ SİSTEMLERİNİ BELİRLİ ARALIKLARLA KAPATALIM'

Dijital strese maruz kaldığını düşünen bireylerin nesnelere karşı mesafeli olmaları gerektiğini de belirten Dilci, "Dijital nesnelerle amaçlı bir şekilde vakit geçirmeliyiz. Dijital nesnelerin mümkün olduğunca sesini kısarak ve belirli zaman aralıklarında kontrol etmeliyiz. Gündelik yaşam içerisinde evde wifi sistemlerini belirli aralıklarla kapatmakta fayda var. Yatak odası veya oturduğumuz yerlerde dijital nesnelerin sürekli açık hali hazırda bulunması beraberinde bir stres kaynağı oluşturuyor. Bu bağımlılığı da tetiklemektedir. Sınırlı sorumlu ve amaçlı dijital nesne kullanımını benimsemeliyiz" dedi. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Medya Stres Eğitim Teknoloji Sağlık Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Jose Mourinho kimdir, kaç yaşında? Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho kaç kupa kazandı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak?
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title