Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Yeni Kaledonya'ya gidiyor

Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şiddet olaylarının yaşandığı Yeni Kaledonya'ya diyalog ve müzakere sürecini yürütmek amacıyla gidecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, şiddet olaylarının yaşandığı, ülkenin Hint-Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya'ya gideceği bildirildi.

Hükümet Sözcüsü Prisca Thevenot, Elysee Sarayı'nda düzenlenen Bakanlar Kurulu sonrasında yaptığı açıklamada, Macron'un, diyalog ve müzakere sürecini yürütecek bir misyon oluşturmak amacıyla bu akşam Yeni Kaledonya'ya gideceğini duyurdu.

Hükümetin durumu kontrol altına almak amacıyla Yeni Kaledonya'da çalışmalarda bulunduğunu ve "normale dönüş için yapılacak çok iş olduğunu" belirten Thevenot, gelecek haftalarda Başbakan Gabriel Attal'ın da adaya gideceğini söyledi.

Fransa'da Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (LFI) milletvekili Thomas Portes, X hesabından yaptığı paylaşımda, Macron'un Yeni Kaledonya'ya gitme kararını "sorumsuzca" olarak değerlendirerek, "bu monarşik hareketin sadece öfkeyi daha da artıracağını" ifade etti.

Öte yandan, Yeni Kaledonya Yüksek Komiserliği, son 24 saat içindeki gelişmelere ilişkin paylaşımında, devam eden şiddet olaylarında 22 kişinin daha gözaltına alındığını bildirdi.

Şiddet olayları nedeniyle Yeni Kaledonya'da mahsur kalan yaklaşık 100 turistin, Fransız, Yeni Zelandalı ve Avustralyalı yetkililer arasındaki işbirliği sayesinde kiralanan uçuşlarla bölgelerine döndüğünü bildiren Yüksek Komiserlik, yaklaşık 500 kişinin daha ülkelerine götürüleceğini aktardı.

Noumea Cumhuriyet Savcısı Yves Dupas, Yeni Kaledonya'daki şiddet olayları sırasında 3 sivilin ölümünün ardından 4 kişinin cinayetle suçlandığını ve şiddetin başlamasından bu yana toplam 6 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Dupas, adadaki ayaklanmaların başlamasından bu yana başkent Noumea ve komşu kasabalarda yaklaşık 400 iş yeri ve dükkanın hasar gördüğünü, bu hasarın çoğunluğunun yangın nedeniyle oluştuğunu kaydetti.

Ulusal basındaki haberlere göre ise 20 Mayıs'ta Elysee Sarayı'nda Emmanuel Macron başkanlığında Yeni Kaledonya'daki duruma ilişkin düzenlenen Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyinde, "kamu binalarını korumak ve iç güvenlik güçlerini bir süreliğine askeri personelle değiştirmek" amacıyla "ek kaynaklar" kullanılmasına karar verildi.

Yeni Kaledonya'da OHAL'e giden süreç

Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlıları, Fransız hükümetinin bağımsızlık yanlısı yerel halkın gücünü kırmaya neden olacak anayasal reform girişimine karşı çıkıyor.

Yeni Kaledonya'nın yerel halkı Kanaklar, 300 bin olan ada nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

Fransız hükümeti, anayasa değişikliği tasarısıyla Ada'daki 25 binden fazla Fransız seçmenin seçimlerde oy kullanmasının yolunu açmak istiyor.

Adada 2018, 2020 ve 2021'de olmak üzere 3 kez bağımsızlık için referandum yapılmış, bağımsızlık yanlıları yüzde 50'ye ulaşamamış ancak bu kritik eşiğe yaklaşan oranları yakalamıştı.

Yaşanan şiddet olaylarında 6 kişi hayatını kaybetmişti. Yeni Kaledonya'da artan şiddet olaylarının ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Emmanuel Macron Yeni Kaledonya Fransa Politika Güncel Haberler

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı yüklü miktarda para ile yakalanmış

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı yüklü miktarda para ile yakalanmış

Yasak aşk az kalsın canından ediyordu! Kadının eşine yakalanan adam 3'ncü kattan atladı

Yasak aşk az kalsın canından ediyordu! Kadının eşine yakalanan adam 3'ncü kattan atladı

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Bakmadan Geçme

3 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Haziran 2024 Ankara su kesintisi listesi! A101 6 HAZİRAN AKTÜEL KATALOG | 6 Haziran'da A101'de neler olacak? 4 Haziran Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 4 Haziran burç yorumları nedir? Hafta sonu 3 milyondan fazla aday YKS'ye girecek! 2024 YKS'ye kaç kişi başvurdu? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 3 Haziran günün maçları nereden izlenir? Düzenli tüketmek karaciğeri tertemiz yapıyor! Karaciğeri temizleyen besinler nelerdir? KURBAN BAYRAMI 9 GÜN TATİL Mİ? Kurban Bayramı'nda kaç gün tatil olacak? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 3 Haziran günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? FENERBAHÇE ŞAMPİYONLAR LİGİ ÖN ELEME NE ZAMAN? Şampiyonlar Ligi ön eleme maçları hangi tarihte? #9917 2024-TUS 1. Dönem yerleştirme sonuçları açıklandı mı? 2024-TUS sonuç ekranı! MİLLİ MAÇ NE ZAMAN? #9917 İtalya Türkiye milli maçı ne zaman, hangi gün, saat kaçta, hangi kanalda? #129349 Sıcaklıklar yakıp kavuracak! Sıcaklıklar kaç derece yükselecek? Bu yaz hava nasıl olacak? Bebeklerde fenilketonüri nedir? Fenilketonürili çocuklar nasıl beslenmeli?
DEM Parti 'kayyum' kararı sonrası belediyelerin önünde nöbet eylemleri başlatıyor

DEM Parti "kayyum" kararı sonrası belediyelerin önünde nöbet eylemleri başlatıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title