Haberler

Yunanistan'dan skandal çağrı: Müslümanlar duvarlarını yiyor, Ayasofya tehlikede olan anıt ilan edilmeli

Güncelleme:

Ayasofya'nın 2 yıl önce müzeden camiye çevrilmesini hazmedemeyen Yunanistan kanadından skandal açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Yunan medyasından Proto Thema'nın haberinde UNESCO'ya küstah bir çağrı yapıldı. Haberde, "Ayasofya tehlikede olan anıt ilan edilmelidir. Müslümanlar bir nimet olarak duvarları yiyorlar. Zemin mermerleri tahrip olmuş." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ayasofya Camii'nin Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir." ifadelerini kullanmasıyla 86 yıl müze olarak hizmet veren yapı, 2 yıl önce camii olmuştu.

24 Temmuz 2020'de kılınan cuma namazı ile yeniden ibadete açılan Ayasofya, dünya manşetlerinde ise kendine geniş yer buldu. Özellikle Yunanistan, müzenin camii yapılmasına büyük tepki gösterdi, konu hakkında sık sık gerginliği artırmaya yönelik açıklamalar yapıldı. Son olarak Yunan medyasından Proto Thema, haberinde UNESCO'ya çağrıda bulunarak Ayasofya'nın tehlikede olduğunu belirtti.

KÜSTAH ÇAĞRI

Ortodoks Parlamentolararası Asamblesi Başkanı Dr. Maximos Charakopoulos, UNESCO Dünya Kültür Mirası Merkezi Temsilcisi Berta de Sancristobal ile Paris'teki merkezinde yaptığı görüşmede Ayasofya'nın tehlikede olan anıt ilan edilmesini istedi.

Yunanistan'dan skandal Ayasofya çağrısı: Müslümanlar duvarlarını yiyor, tehlikede olan anıt ilan edilmeli

"TEHDİT OLUŞTURUYOR"

Charakopoulos, "Ayasofya'nın saygısızca camiye çevrilmesi sadece tarihi gerçeğe hakaret değil, anıta doğrudan bir tehdit oluşturuyor. Ayasofya tehlikede olan anıt ilan edilmelidir. İşte bu yüzden UNESCO Dünya Kültür Mirası Merkezi temsilcisine, anıtın camiyedönüştürülmesinden sonra uğradığı ve şu anda kurumlar ve Türk Medyası tarafından doğrudan aktarılan zararları hakkında bilgi verdim. UNESCO temsilcisine bu felaketleri anlatan yayınlarla ayrıntılı bir durum gönderdim." ifadelerini kullandı.

"MÜSLÜMANLAR DUVARLARI YİYOR"

Yunanistan'ın UNESCO Daimi Temsilcisi Maria Diamantopoulou da görüşmede, "Geçenlerde Ayasofya'yı ziyaret ettim ve gerçekten şok oldum. Tapınağın narteksi ayakkabı kutusuna dönüştürülmüş. Türk basınında çıkan haberler, yedi metre yüksekliğindeki kraliyet kapısının uğradığı hasarı gösteriyor. Müslümanlar bir nimet olarak duvarları yiyorlar. Zemin mermerleri tahrip olmuş." diyerek asılsız ifadeler kullandı.

Ayasofya'nın yanında Kariye Camii ve Trabzon'da bulunan Ayasofya Camii'ne yönelik şikayetlerde bulanan Diamantopoulou, "Daha ciddi bir yanıt olmazsa, Türkiye daha fazla harekete geçecek. Umarım buradaki ziyaretimiz UNESCO'yu daha fazla harekete geçirmek için bir vesile olur." dedi.

Berta de Sancristobal, UNESCO'nun çok yakından takip ettikleri İstanbul anıtlarına özel bir önem atfettiğini belirterek, Yunanistan'a teşkilatın bir sonraki toplantısında Ayasofya konusunun Türkiye'nin gündeminde yer alacağının güvencesini verdi.

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Dünya

Yunanistan Unesco Haberler

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakmadan Geçme

Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur?
Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

500

Yorumlar (17)

J yuc:

NE GEREK VARDI CAMIYE DONUSTRULMESINDE SANKI ULKEDE CAMI YOK GERI MUZE YAPILMALI YADA YAPILIS AMACI GIBI KLISE OLARAK KULLANILMALI.

41
130
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Bir, cami yapılamaz, komşu Sultanahmet dolmuyor bile , bir yapılır müslümanlığın gereği , günler geçiyor. Vatandaşın alım gücü azalmış, enflasyon fırlamış .. ne gam

26
72
yanıtYanıtla
Alper Sayın:

Sade ce yunanlılar mi rahatsız oluyor bizdeki yunanlılar onlar dan daha cok

55
26
yanıtYanıtla
Vural Bay:

Doğru söylemiş adamlar yamyam gibi duvarları yemişler.

26
51
yanıtYanıtla
Dogukann:

Evet Ayasofya tarihte ilk olarak kilise olarak inşa edildi bu bir gerçek. Lakin biz Türkler İstanbul'u fethettik bu toprakları can vererek aldık. Dolayısıyla onu kiliseden camiye çevirmemize kimse engel olamaz. Yunanlılar istedikleri kadar havlasınlar vız gelir tırıs gider.

48
15
yanıtYanıtla
bekir yapici:

dogru ayasofya üzerinde Türklerden baska kimsenin söz söyleme hakki olamaz zaten yaptiran bizans imparatoruda yunanla alakasiz bir millettendir ama egri oturup dogru konusalim yunanistan dahil hristiyan cogunlugun yasadigi balkan ülkelerinde osmanlidan kalma 300-500 senelik camiler var bunlari kiliseye cevirmeye kalksalar biz tepki vermezmiyiz.

yanıt3
yanıt14
Hsn:

yunanistanda osmanlıdan kalma yüzlerce cami yok edildi amacı dışında kullanıma sunuldu ve bazılarıda kapalı,büyük bir müslüman kitlenin yaşadığı atinada hangardan bozma bir yere halı serip alın size cami dediler şu an atinada tek cami orası oda nasıl camiyse!ne anlatıyorsunuz siz

yanıt18
yanıt4
CENTAUR:

İlk defa haklı bu gevurlar.Ayasofya korunmalı bu sebepten tekrar müze olmalı.Cumhurbaşkanım kutsal camimizi yağmalıyorlar birşey yapın efendim.

18
42
yanıtYanıtla
Samarpan Bhav:

Bencede Camiiye çevirmesi yanlış bir karardı.. müze olarak gayet iyidi. Turkiye dünyaya açık bir ülke gibiydi... şimdi daha cok Pakistanli afghanlar falan orayi ziyaret ediyor kapıları yiyor...

15
36
yanıtYanıtla
Baturalp OSMANOGLU:

Duvarlarını yiyen yabancı turistler iyi araştırın. Mimar Sinan'ın güçlendirip tadilat yaptığını yoksa bu günlere gelemeyeceğini de araştırıp görebilirsiniz. Iskembeden sallamayın bilmediğin konu hakkında.

36
10
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title