Haberler

Normandiya Çıkarması'na katılan son Fransız komandosu Leon Gautier hayatını kaybetti

Güncelleme:

İkinci Dünya Savaşı'nda Normandiya Çıkarması'na katılan ve yaşayan son Fransız komandosu olan Leon Gautier, 100 yaşında hayatını kaybetti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da başsağlığı mesajı yayınladı.

p>İkinci Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler'in zaferinde dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen Normandiya Çıkarması'na katılan Fransız komandolarının sonuncusu Leon Gautier, dün 100 yaşında hayatını kaybetti. Gauiter'in ölüm haberini ise yaşadığı Ouistreham kasabasının Belediye Başkanı Romain Bail verdi.

İkinci Dünya Savaşı'nda, 6 Haziran 1944'te Müttefik Devletler'ce başlatılan Normandiya Çıkarması'na katılan ve Özgür Fransa Ordusu'nun 1. Deniz Komandoları Taburu'nda görev yapan Leon Gautier, dün 100 yaşında hayatını kaybetti. Gautier, savaşta Normandiya sahillerine ayak basmış, yaşayan son Fransız komandosuydu. Gautier'in ölüm haberini, bölgede bulunan Ouistreham kasabasının Belediye Başkanı Bail verdi. Bail, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ouistreham'a ve görevine derinden bağlı, Kieffer Komando (1. Deniz Komandoları Taburu) gazisi Bay Leon Gautier'in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Ailesine başsağlığı diliyoruz. Huzur içinde yat Sevgili Leon" ifadelerini kullandı.

NORMANDİYA ÇIKARMASI

Tarihin en büyük deniz çıkarması olarak bilinen Normandiya Çıkarması, Nazi Almanyası'nın yenilgisiyle sonuçlanan İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdi. Batı Avrupa'da müttefik kuvvetlerin başkomutanlığını yapan ABD'li general Dwight D. Eisenhower, 6 Haziran 1944'te hazırlıklarını tamamlamış olan deniz kuvvetlerine saldırı emrini verdi.

Dönemin Alman istihbaratı ve askeri komutası, hava şartlarının kötü olması nedeniyle 6 Haziran'da bir çıkarma beklemiyordu. Normandiya bölgesindeki Nazi kuvvetlerinin komutanlığına getirilen Erwin Rommel, bu koşullarda çıkarmanın mümkün olmadığını düşünerek eşinin doğum gününü kutlamak için cepheden ayrılmıştı.

Çıkarmada yarım milyon askerin öldüğü tahmin ediliyor. Warfare History Network'ta yer alan verilere göre iki taraftan toplam 425 bin asker yaşamını yitirdi.

MACRON'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Leon Gautier'in hayatını kaybetmesiyle ilgili yayınladığı mesajda, "Bana, 'Biz kahraman değiliz, sadece görevimizi yaptık' derdi. Kieffer komandolarının son üyesi, 176 Fransız yoldaşıyla birlikte 6 Haziran 1944'te Normandiya'ya çıkan, Kurtuluş'un kahramanı Leon Gautier aramızdan ayrıldı. Onu asla unutmayacağız" ifadelerini kullandı.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Normandiya Fransa Dünya Leon Dünya Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Jose Mourinho kimdir, kaç yaşında? Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho kaç kupa kazandı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak?
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title